PressebilderEn ensom sneip

Forestillingen er gitt til "Eilertsen og Granados Teaterkompani" i 2005. http://eilertsen.granados.com


Premiere 15 juni 1996 i Stamsund,
omarbeidet sommeren 1997 i Tønsberg.
Forestillingen er spilt i Norge, Sverige, Tyskland, Portugal, Italia, Romania, Kroatia og Serbia og Montenegro.
Den har blitt tildelt 3 priser:
- Prisen for mest unike forestilling "Theatrical sky - the drop" under PUF International Theatre Festival i Pula, Kroatia, juli 2003
- Juryprisen og Publikumsprisen for beste forestilling under International Festival of Monodrama and Pantomime i Zemun, Begroad, Serbia og Montenegro, juli 2003


Forestillingen er utviklet av Andreas Eilertsen som også er eneste skuespiller på scenen.
En Ensom Sneip er inspirert av Ibsens Peer Gynt, og handler om en gutt som kommer til verden i Raftsundet, et fraflyttet lite sted i Vågan i Lofoten. Her vokser han opp ved havet, nært knyttet til naturen.

Vi følger ham gjennom livet, der han i raske sprang stadig engasjerer seg brennende i nye sammenhenger. Han er politikker, møter kjærligheten, han forlater lille Norge, reiser ut i verden, blir filosof, religiøs, alkoholiker, mister forstanden, før han tilslutt forsvinner inn i poesien.

Sneipen har har en voldsom livsappetitt, men ikke noe av det han engasjerer seg i holder mål i lengden. Drevet av håpet om at det må finnes noe mer, forlater han hele tiden de sammenhengene han har blitt en del av på jakt etter nye utfordringer. Ved hver avskjed tar han et grundig oppgjør med den han har vært så langt. Ingen ting er godt nok, ikke noe er verdifult nok, eller er meningsfult nok i lengden. Det må da finnes noe mer....

Han har bare seg selv, og Solveig ventet så definitivt ikke, slik hun gjorde på Peer for hundre og femti år siden. Sneipen må lære seg å leve i den verdenen han er en del av, lære seg å se skjønnheten i nederlagets syklus og poesien i at alt gjentar seg i det uendelige.

Innledningsvis var forestillingen til dels tekstbasert, og Eilertsen spilte trekkspill og mandolin. I verson 2 ble det meste av teksten kuttet, og gitar og kontrabass kom med. I all hovedsak er innholdet det samme i andre verson som i første.

En Ensom Sneip har en løselig struktur, slik at Eilertsen ikke har problemer med å flytte den mellom ganske forskjellige miljøer. Handlingen er heller ikke helt fastlagt på overfleten, slik at han har rom for å improvisere og bruke de innfall og innspill han får underveis. Forestillingen har på en måte blitt Eilertsens lekegrind, en sammenheng der han kan tillate seg litt mer enn det han vanligvis gjør på scenen, prøve ut nye konsepter og kommunikasjonsformer.

Forestillingen er gitt til Eilertsen og Granados Teaterkompani, og spilles ikke lenger av Teater NOR.


Litt fra pressen:

"Sjekk denne sneipen folkens! Når forestillingen er slutt, sitter vi andpustne tilbake etter en kombinasjon av mimikk, musikalitet og komikk på sjeldent høyt nivå.!
Ola By Rise, Adresseavisen 3. Mai 1997

"Sirkus Eilertsen! Dette var en forestilling fullstendig blottet for dødpunkter, med et driv vi sjelden har sett maken til."
Troms Folkeblad 22. November 1999

"Med fullständig kontroll över sin långa seniga kropp för han tankarna till både John Cleese och Gummimannen."
Göteborgs Posten 20. Juli 1996

Terningskast 6! Troms Folkeblad

Terningskast 5! Nordlands Framtid


Prosjektdeltakere:
Tekst og regi: Thorbjørn Gabrielsen
Musikk: Andreas Eilertsen
Scenograf/produsent: Geir-Ove Andersen
Kostymer: Sissel helgesen
Skuespiller: Andreas Rosenvinge Eilertsen